twitter facebook

 

Mando Marie

Het werk van de Amerikaanse Mando Marie (Amanda Marie ,Colorado, 1981) kent interessante tegenstellingen.
Het is speels en tegelijkertijd donker, kinderlijk en tegelijkertijd volwassen, hedendaags en tegelijkertijd nostalgisch, kleurrijk en tegelijkertijd monotoon.
Deze kenmerken omarmen het werk van Mando Marie in een breed oeuvre. En geven het werk hierdoor een kenmerkend karakter.

De Amerikaanse kunstenaar studeerde aan de Rocky Mountain College of Art and Design. Zij woont en werkt in Amsterdam. Haar werk wordt omschreven als ‘story telling’. Zij vindt dan ook haar inspiratie in de ‘Gouden Boekjes’ en haar werk vertoond overeenkomsten met die van Eloise Wilkin (1904-1987). Als voorbeeld ‘Twins’ (1955) en ‘Hi! Ho! Three in a Row.’ (1954).

Het werk van Mando Marie is als een boek dat telkens een nieuwe bladzijde toont. Haar eigen herkenbare karakters en objecten, zoals het meisje met de jurk, het jongetje, de auto, en de bomen, zien we telkens terugkomen. Zij gebruikt hen als vaste karakters om een verhaallijn te visualiseren in een wereld dat zweeft tussen kind zijn en volwassen. Dit beeld kan op papier, doek, gevonden materialen of murals zijn.

In het werk zien we een visueel terugkerend thema. Dat van de herhaling. Zij herhaald of verdubbeld een afbeelding van een kind of dier of een object. Hierdoor versterkt zij het grafische karakter van haar werk. Tevens ontstaat er een speels en aangename sfeer in het werk.

De karakters van Mando Marie staan op de drempel tussen de werelden van onschuld en volwassenheid. Haar werk wordt dan ook vergeleken met dat van Henry Darger (1892-1973). Een outsider artist die zijn Vivian girls in tegengestelde werelden plaatste. Hij positioneerde deze meisjes tussen mannelijk en vrouwelijk, en tussen kind en volwassen zijn in. Darger speelt met deze polariteiten en produceert het buitengewone "kind", een kind sterker dan dat uit de natuur, een die geschikt is om de bloeddorstige Glandelinians te verslaan.

Mando speelt met nog een interessant gegeven. Namelijk dat van de perfecte imperfectie (the perfect imperfection) Het werk is stilistisch en lijkt perfect, maar door kleine imperfecties (zoals de kleur die onder de buitenlijnen vloeit ontstaat er een interessante spanning in het werk. Deze perfect uitgedachte perfectie dwingt de kijker om nog dieper naar het werk te kijken.
Door vervolgens te kiezen voor rustige kleuren als oud groen, oker geel, en gebroken wit weet Mando marie een sfeer en nostalgisch karakter aan het werk te geven, dat ons een terugblik geeft naar een tijd waarin onschuld een grotere rol aannam dan in de hedendaagse wereld waarin het kind zijn vaak vergeten wordt.

‘See You Through It’ is dan ook hoe zij haar serie werken noemt. Aan een ieder om hier een eigen invulling aan te geven.

Voor streetart.nl creeerde Mando Marie ‘Quiet Meditationer’.
Een zeven kleuren zeefdruk met hand geschilderde sprenkels op somerset satin 300gsm papier
Gestempeld en met potlood gesigneerd en verso, 2018.
Ieder werk is uniek
Gelimiteerde oplage van 8 stuks
€350.-
 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij brengen je op de hoogte als er een nieuw exclusief werk te koop staat.

Inschrijven voor de nieuwsbrief