twitter facebook

 

Welke streetartists werken mee aan het Streetart.nl concept?

Wij zijn continue op zoek naar kunstenaars die met ons samen willen werken. Ben jij zelf geïnteresseerd of ken jij iemand die zijn of haar werk via ons wilt verkopen ? Neem dan contact met ons op.

 
 

Jaune

Wil je een kunstwerk kopen van Jaune? Kijk dan in onze shop

Jaune (België, 1986) zijn vuilnismannen zijn herkenbaar, grappig, intrigerend en ze laten jou nadenken over deze harde werkers in het algemeen.


Jaune ontwikkelde het concept van de kleine vuilnismannen zo’n zes jaar geleden, maar sinds 2011 heeft hij ze uit de gedachtenzone gehaald en plaatst hij ze werkelijk op straat. Zijn briljante idee ontstond vanuit zijn eigen werkervaring als vuilnisman. Tijdens het werken viel het hem op dat ondanks dat hij in zeer opvallende kleren rondliep die fluoriderend geel en oranje waren, hij niet opviel bij mensen. Als vuilnisman ben je een soort subject dat hoort bij het straatbeeld waar men geen aandacht aan schenkt, mensen negeren je, zeggen haast nooit gedag of maken geen praatje met je.


Deze behandeling zorgde ervoor dat Jaune figuren wilde gaan maken die nu wel opvallen. Door de kunstenaar worden ze in aparte situaties geplaatst en door een nieuwe relatie te creëren tussen het subject en het vuilnis, wordt er ook meteen een nieuwe betekenis aan gegeven. In het werk zijn de luxe voorwerpen vervangen voor vuilniszakken, hierdoor ontstaat er een nieuwe perceptie op de wereld van de vuilnismannen. Door ze in grappige en vreemde situaties te plaatsen kan het niet anders dan dat je erom moet lachen.


Maar in het werk zit ook altijd wel een boodschap verwerkt, soms zichtbaar en soms onzichtbaar. Het begrijpen van deze boodschap is niet het hoofddoel van Jaune, volgens de kunstenaar begint het allemaal met een visueel grapje. En hij vind het belangrijker dat de kijker zijn eigen interpretatie eraan kan geven.


Jaune is erg sterk in het maken van installaties of murals waarbij de vuilnismannen echt opgaan in hun omgeving. Ze worden omgeven door dagelijkse rituelen, vreemde situaties of ongelukken. Hierbinnen is hij meestal opzoek naar een gespannen moment. Een theekopje dat net uit het raam valt naar beneden, een man die bijna gaat vallen of een paard dat op het punt staat te gaan steigeren. Deze spanning maakt zijn werk nog interessanter.


Zijn werk is te vinden in de straten van Antwerpen, Tijdens Day One Festival 2013 maakte hij een mini appartementencomplex waar de figuren op elkaar reageerden en zij waren opgenomen in zowel de werkelijke- als zijn gecreëerde wereld. Voor het Day One Festival van 2014 maakte hij samen met Isaac Cordal in Atelier61 een indrukwekkende tentoonstelling. Beiden kunstenaars zijn sterk in het creëren van eigen visuele werelden en deze sloten perfect op elkaar aan. Maar zijn werk is ook te vinden in Leuven, Luxenburg, Brussel en Louvain la Neuve. Zijn werken werden getoond in het Bloom Hotel in Brussel, tijdens een expositie in Doornik en tijdens meerdere evenementen in België.
Jaune is een aanstormend talent die je zeker in de gaten moet houden. Met trots presenteren wij jullie dan ook 7 werken die ieder uniek zijn. De werken zijn kleine installaties en allen voorzien van mini vuilniszakjes. Allen figuren zijn gesigneerd op de achterkant door de kunstenaar.


 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij brengen je op de hoogte als er een nieuw exclusief werk te koop staat.

Inschrijven voor de nieuwsbrief