twitter facebook

 

Hugo Kaagman

Wil je een kunstwerk kopen van Hugo Kaagman? Kijk dan in onze shop


Hugo Kaagman (1955, Haarlem) staat bekend als de Nederlandse stencil koning. Al in eind jaren zeventig was Kaagman als politieke actieve kunstenaar bezig met het maken van stencils, een techniek die nu veel in de street art wordt gebruikt. Kaagman was pionier op dit gebied. In de jaren tachtig toen de Amsterdamse straten vol stonden met graffiti, ontwikkelde Kaagman een unieke en herkenbare stijl die wij nog steeds terugzien in zijn werk.


Kaagman is een zeer succesvolle kunstenaar. Zijn werk is doordacht, creatief, speels, humoristisch en zeer herkenbaar. Als kunstenaar beeldt hij dan ook de tijdsgeest van de samenleving uit. Politiek, reggae, Moorse motieven en Delftsblauw zijn tevens een mix van invloeden op zijn werk. Een opvallend kenmerk in zijn werk is het ‘Kaagman motief’. Een motief dat bestaat uit een speels lijnenspel afgewisseld met figuratieve objecten of tekens.


In 1978 ontwikkelde hij voor het eerst zijn Delftsblauwe kunststijl genaamd ‘Delftware’ dat sinds begin jaren negentig zijn handelsmerk is geworden. Het Oud Hollandse Delftsblauw wordt door Kaagman gecombineerd met hedendaagse symbolen om zo zijn eigen perspectief op de huidige samenleving te bieden. Deze unieke stijl wordt alom gewaardeerd. Zo heeft Kaagman bijvoorbeeld vliegtuigstaarten van British Airways hiermee beschilderd en zelfs een groot Jezus beeld bij Museum Vaals.


Hugo Kaagman is een zeer gewaardeerde en erkende kunstenaar. Zijn werk is overal ter wereld te vinden. In Nederland worden straten, gebouwen en muren door Kaagman voorzien van kwalitatief esthetische voorstellingen die tevens een goede dosis humor bevatten. Reflectie naar de huidige maatschappij, belangrijke personages en de omgeving van het kunstwerk wordt dan ook niet uitgesloten. Het werk van Kaagman wordt wereldwijd tentoongesteld en is onder andere opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Amsterdam Museum.


Kaagman wordt gezien als de voorloper van de street art beweging. Een leuk weetje is dan ook dat Kaagman de enige Nederlandse kunstenaar is die door Banksy en Tristan Manco werd uitgenodigd voor het Cans Festival in Londen (2008).


Voor de Museumnacht Aftersale koos Kaagman ervoor om wederom een gevat en humoristisch kunstwerk te leveren dat zeer goed aansluit bij deze tijd van het jaar. Een hand gespoten Delftsblauw Kaagman tegeltje dat zijn oeuvre goed representeert.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij brengen je op de hoogte als er een nieuw exclusief werk te koop staat.

Inschrijven voor de nieuwsbrief