twitter facebook

 

Otto Schade

Otto Alexis Schade is een Chileens- Duitse kunstenaar geboren in Chili in 1971. In 2004 verliet hij zijn geboorteland vanwege zijn passie voor de kunst en vestigde hij zich in Europa. Sinds 2006 heeft hij een mooi atelier in Hoxton (Londen).

Photo from hookedblog.co.uk

Otto Schade reist de hele wereld over om mensen kennis te laten maken met zijn kunst. Zijn herkenbare stijl is van hoge kwaliteit en verkrijgt veel erkenning. Zo heeft hij diverse tentoonstellingen op zijn naam staan in Chili, Duitsland, Amerika, Japan, Zuid Afrika, Parijs en Nederland.

Otto Schade bij café Roest.

Otto Schade werkt zowel op doek, papier, board en muren. Binnen het werk van Schade kunnen twee verschillende tendensen worden opgemerkt. Enerzijds is zijn werk gerelateerd aan een droomwereld met metaforische situaties waarin hij de grenzen op zoekt tussen realiteit en fictie. Thema’s die hij hanteert zijn afgeleid van zijn persoonlijke artistieke verhalen. Toeschouwers krijgen een beeld van zijn dromen, obsessies en politieke kwesties doordat Schade deze op een speelse en artistieke wijze tot uiting brengt.


Anderzijds, experimenteert Schade met een abstracte wereld waarin een figuratieve voorstelling ontstaat. Dit doordat hij met verschillende lagen diepte weet te creëren in het platte vlak. Draaiende en in elkaar vlechtende ‘touwen’ zorgen ervoor dat figuren los lijken te komen van hun vaste gedaante maar tegelijkertijd houden deze verbindingen hen bijeen.


In zijn techniek zijn ook twee stijlen op te merken. De vrijere expressieve stijl en het stencilwerk, beiden gekenmerkt door kracht. De kracht van het opzichzelfstaande beeld dat herkenbare emoties oproept, een boodschap overbrengt en die men aan het denken zet. Zo als ook het geval is binnen het werk ‘Rock, Paper, Scissors’.

Otto Schade bij Tate Modern London.

‘Rock, Paper, Scissors’ maakte Otto voor het eerst op een banner van het Tate Modern Museum in Londen. Het werk heeft hier enkele dagen stand gehouden. Ook in Shoreditch is een mural piece te vinden. En in de zomer van 2015 was Schade in Amsterdam voor het evenement ‘KingSpray’ (georganiseerd door Streetart.Today) waar hij samen met Pipsqueak was Here!!!, J Herrera Fuentealba, Pimenton Rojo (Red) en Juice containers beschilderde. Otto voorzag zijn deel met de herkenbare zonsondergang waarin zich een aangrijpend tafereel afspeelt.

Otto Schade bij KingSpray (2015), Amsterdam.

In deze ondergaande zon zijn twee kinderen afgebeeld die gehurkt en vastgeketend aan een ketting zitten. Beiden kijken zij naar de appel die tussen hen in op de grond ligt. Met het spel rock, paper, scissors hoopt één van de twee de appel te bemachtigen. Op de achtergrond zien we twee straaljagers bommen afwerpen.
De appel in het werk verwijst naar het iconische logo van Apple. Met dit kunstwerk laat de kunstenaar de tegenstrijdigheden in de huidige samenleving zien; het grote contrast tussen de behoeften van kinderen uit een oorlogsgebied in tegenstelling tot kinderen uit welvarende landen.

Detail Otto Schade bij KingSpray (2015), Amsterdam.

Dit werk toont de betrokkenheid van de kunstenaar jegens de tegenstrijdigheden in de huidige samenleving. De schrijnende grens tussen realiteit en materialisme weet de kunstenaar te verbeelden middels een esthetisch beeld dat de toeschouwer aan het denken zet.

Otto Schade 'Rock, Paper, Scissors' voor StreetArt.nl

Voor streetart.nl vertaalde Schade het streetpiece naar een zeer mooi kunstwerk op papier. De achtergrondkleuren, geel en oranje, komen overeen met de schildering buiten. En de uitgesneden stencils die de contouren van de kinderen, de appel en de vliegtuigen bevatten zijn identiek.

‘Rock, Paper, Scissors’ is een met de hand gespoten kunstwerk door middel van stencils, dus ieder werk is uniek. Allen gesigneerd en genummerd en in een lage oplage van tien stuks.
 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij brengen je op de hoogte als er een nieuw exclusief werk te koop staat.

Inschrijven voor de nieuwsbrief