twitter facebook

Nils Westergard
"Tilia Amsterdam Gold"
Uitverkocht

Nils Westergard
Nils Westergard
Nils Westergard
Nils Westergard


 

Nils Westergard is een jonge getalenteerde kunstenaar, streetartist en filmmaker die woont en werkt in Richmond, Virginia. Nils begon met het maken van graffiti toen hij 14 was, tegenwoordig werkt hij veel met stencils en creëert hij grote murals die hij met de vrije hand maakt. In zijn werk legt hij de focus op de aard van het gezag en de invloeden van zijn vriendschappen.

Nils Westergard studio schetsen


Een van de kenmerken die we de laatste tijd steeds vaker terug zien komen in het werk van Nils zijn de surrealistische portretten. Hij raakte geïnspireerd door het werk dat zijn grootvader, wie een optisch illusionistische kunstenaar was, maakte in de jaren ’60. Door dit als inspiratiebron te nemen lukt het Nils om op een creatieve, en zeer unieke, wijze uiting te geven aan zijn kijk op het menselijke wezen.
Door verschillende invalshoeken van een gezicht te verwerken in één beeld creëert hij een schouwspel dat aantrekkelijk is voor zijn kijkers. Door af te stappen van het alledaagse beeld, wordt je als kijker uitgedaagd het juiste beeld te vormen.

Nils Westergard 'Dan (Janus)'. Richmond (Virginia, US), 2015. Voor het Richmond Mural Project met Art Whino


Vrienden zijn belangrijk voor het werk van Nils. In een interview met I Support Streetart zegt de kunstenaar; "I’ve realized how important my friends are to my life, I love each and every one of them and wouldn’t be able to live without them. So I’ve been painting friends that are always around, friends I meet for short periods, and everything in between.”
Deze mensen vertaald hij onder andere in murals. Gezichten die verschillende posities aannemen, meestal in het zwart- wit, verschijnen in de straten wereldwijd. Steden in Nederland, Frankrijk, Engeland, Tsjechië, Australië en de VS bezitten nu deze mooie portretten.

Zijn murals zijn vaak groot van formaat, hebben een schilderachtig karakter en zijn meestal zwart- wit. Door zo te werk te gaan weet hij een intieme en aangename sfeer te creëren in het werk. De mural valt op, maar tegelijkertijd past het feilloos in zijn omgeving.

Nils Westergard 'Within'. Richmond (Virginia, VS), 2015. Voor het Richmond Mural Project


Het kunstwerk laten integreren in de omgeving is iets dat Nils al vele jaren fascineert. Naast werken op straat, is Nils ook een goede filmmaker. 'Wallflower' was Nils zijn afstudeerproject waarin zijn visuele beeldtaal mooi samenvalt met de werken die hij maakt op straat.


Schuivende van zijn inspiratie naar zijn creatie, en van zijn werk in de straten terug naar zijn werk op het platte vlak, is Nils een intelligente kunstenaar die in staat is iets unieks te creëren. Een goed voorbeeld hiervan is zijn werk 'Tilia Cordata' die hij maakte voor streetart.nl.

Enkele jaren geleden, tijdens zijn fietstocht van Amsterdam naar Utrecht, vond Nils een blad van de lindeboom (tilia cordata). Hij bewaarde het, en wist dat hij er ooit iets van zou maken. Toen hij in de zomer van 2015 weer terug in Amsterdam was vielen zijn ideeën samen. Nils had zoveel tijd gespendeerd aan het ontdekken van de stad dat hij besloot een stadsplattegrond te maken van het lindeboom blad. Dit pakte bijzonder mooi uit. Hij maakte paste- ups van dit stencil en plaatste deze op fysieke plekken binnen deze plattegrond van Amsterdam. De exacte locatie van de paste- up op straat werd aangeduid met een rode ‘stip’ in het werk.

Nils Westergard paste- up van Lindenboom blad in Amsterdam (2015)


Nils krijgt veel goede positieve feedback voor zijn werk. RVA Magazine een interview met hem (2016), hij maakte deel uit van grote evenementen zoals Richmond Mural Project, Livin Streets Festival, Sand, Sea & Spray Blackpool's Urban Art Festival en Step In the Arena. Zijn werken werden getoond bij de Art Gallery Whino en GraffitiStreet nodigde hem uit voor een groepstentoonstelling. Voor deze gelegenheid maakte hij deze pakkende muur in Londen.

Nils Westergard. London, Truman Brewery, 2015. Voor GraffitiStreet


Maar Nils werkt ook graag voor het goede doel. Zo maakte hij zijn eerste ‘Kaiya’ op doek als fundraiser voor het O+ Festival. En vervolgens besloot hij hier een mural van te maken in San Francisco.

Nils Westergard 'Kaiya'. San Francisco, 2015


In 2015 verkochten wij de exclusieve serie ‘Tilia Codata’. Bestaande uit tien originele, en met de hand gespoten, werken op zwart papier. Dit grote blad van de boom Tilia Cordata bevat de plattegrond van het stadscentrum van Amsterdam.

Vanwege Nils zijn grote voorliefde voor Amsterdam besloot hij een grotere Tilia serie uit te brengen, dit keer als zeefdruk. Deze serie ‘Tilia Amsterdam’ bestaat uit 50 gouden en 100 zwarte exemplaren. Allen gesigneerd en genummerd.

Nils Westergard 'Tilia Amsterdam'. Gouden en zwarte editie.


Aangemaakt op 06-04-2017 12:53
Geschreven door Johra Kornegoor
 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wij brengen je op de hoogte als er een nieuw exclusief werk te koop staat.

Inschrijven voor de nieuwsbrief